Murtersko blago Colentum.

Arheološko nalazište Colentum bogato je nalazima iz liburnskog i rimskog razdoblja te se smatra jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta Šibensko- kninske županije. Iako se o njemu relativno malo zna, dosad provedena istraživanja utvrdila su da se radi o lokalitetu na kojem je nekad postojao gradić bogat kućama i vilama za odmor ukrašenih mozaicima i freskama. 2010. godine je ponovo pokrenuto istraživanje ovog lokaliteta nakon stanke od gotovo pola stoljeća, a s istraživanjima krenuli su i projekti s glavnim ciljem valorizacije arheološkog nalazišta Colentum.

Veći i manji projekti organizirani i provedeni kroz godine na Colentumu rezultirali su značajnim postignućima: uređen je prvi vidikovac na Colentumu, uređena je staza koja povezuje Murter i Betinu preko poluotoka Gradina, istražen je dio vile uz more i konzerviran je dio zidina iste, kreirana je prva turistička karta arheološkog nalazišta Colentum, postavljene su informativno- edukativne table na važnijim lokalitetima na brdu Gradina, Mala škola kazališta iznjedrila je tri predstave na temu Colentuma, svako ljeto održava se manifestacija Noć Colentuma itd. Sve postignuto pridonijelo je da je Colentum danas prepoznat kao potencijal budućeg razvoja lokalne zajednice, kako od strane lokalne samouprave tako i od brojnih donatora projekata, kako na nacionalnoj, tako i na razini Europske unije, bez kojih provedba navedenih aktivnosti ne bi bila moguća.

Aktivnosti projekata vezanih za Colentum bile su prilagođene raznim dobnim skupinama, a ipak, najmanji utjecaj su projekti imali na djecu predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole. Kako je najvažnije prenijeti svijest o očuvanju kulturne baštine upravo na najmlađe, aktivnosti novog  projekta koji provodi Argonauta u suradnji s partnerima, „Murtersko blago Colentum“ usmjerene su edukaciji najmlađih.

Aktivnosti projekta „Murtersko blago Colentum“ su kako slijedi:

  1. Istraživanje literature i pisanje scenarija predstave “Murtersko blago Colentum”
  2. Izrada lutaka i scene kazalište sjena za predstavu “Murtersko blago Colentum”
  3. Prilagodba glazbene pratnje za predstavu “Murtersko blago Colentum”
  4. Priprema predstave za izvođenje u dječjim vrtićima

Provedbom ovih aktivnosti, dobit će se gotov proizvod – prva predstava na temu Colentuma, pripremljena i prilagođena za izvedbu u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama Šibensko- kninske županije i šire. Predstavom će se pobuditi svijest o pojmu kulturne baštine i o važnosti njenog očuvanja kod djece, što je važan preduvjet za očuvanje kulturne baštine u budućnosti.

Projekt financira JU NP Krka, a suradnici na projektu su Općina Murter- Kornati, kazalište Svijet Lutaka iz Zagreba te dječji vrtić Pčelica iz Murtera.

GOALS: Glavni cilj ovog projekta je podizanje svijesti lokalne zajednice o vrijednosti kulturno-povijesne baštine arheološkog nalazišta Colentum.

USERS: Djeca predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole

PARTNERS: Općina Murter- Kornati Kazalište Svijet lutaka Dječji vrtić Pčelica Murter

Donatori: JU NP Krka

DURATION: Rujan 2017.-Ožujak 2018.

BUDGET: 5000,00 Kn

Explore more of our projects.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island