Od Argonaute za Tisno 2022.

Poznata vam je izreka „ako nije online, kao da ne postoji“?

Vođeni upravo njom, odlučili smo digitalizirati tišnjansku baštinu, točnije arheološki lokalitet uz crkvu sv. Martina na Ivinju. Ovaj lokalitet smješten na dnu Pirovačkog kanala, bilježi kontinuitet naseljenosti od 1. do 13. stoljeća te je jedan od najvrjednijih arheoloških nalazišta u Dalmaciji. Nakon provedenih istraživanja i iskapanja te usklađivanja sa smjernicama konzervatora, lokalitet je uvršten u Registar kulturnih dobara RH i proglašen zaštićenim kulturnim dobrom. Istražen i stručno konzerviran lokalitet, kao i crkvica, Općina Tisno upotpunila je otvaranjem Arheološke zbirke sv. Martin.

Iako se nalazi na prometno izrazito frekventnom mjestu, lokalitet je, zbog nepostojanja pravovaljane signalizacije i manjka informacija, nepoznat većini turista i posjetitelja, a i domaće stanovništvo rijetko zna njegovu pravu vrijednost.

Kako bi pridonijeli valorizaciji ovog lokaliteta odlučili smo izraditi web stranicu kako bi se konačno okupili na jednom mjestu svi materijali vezani za ovo nalazište te kako bi lokalitet postao prisutniji među zajednicom, a samim time podigla bi se razina svijesti njegovom značaju kod domicilnog stanovništva, a zatim i kod turista i posjetitelja.

GOALS: Kratkoročni cilj je prezentirati svu prirodnu i kulturnu baštinu povezanu s lokalitetom na web platformi i društvenim mrežama. Dugoročni cilj je strukturirana i planirana valorizacija kulturne i prirodne baštine mjesta Tisno u svrhu zaštite i očuvanja tradicijskog i okolišnog nasljeđa za buduće generacije te korištenja istog u turističkoj ponudi.

USERS: Lokalno stanovništvo, turisti i posjetitelji

PARTNERS: /

Donatori: Općina Tisno

DURATION: ožujak - prosinac 2022.

BUDGET: 25.000,00 KN

Explore more of our projects.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island