Od Argonaute za Tisno 2022.

Poznata vam je izreka „ako nije online, kao da ne postoji“?

Vođeni upravo njom, odlučili smo digitalizirati tišnjansku baštinu, točnije crkvu Sv. Martina i arheološki lokalitet Ivinj. Arheološki lokalitet Ivinj smješten uz crkvu Sv. Martina na dnu Pirovačkog kanala bilježi kontinuitet naseljenosti od 1. do 13. stoljeća. Ovo arheološko nalazište jedno je od najvrjednijih arheoloških nalazišta u Dalmaciji, s obzirom na velik broj nalaza iz različitih povijesnih slojeva. Nakon provedenih istraživanja i iskapanja te usklađivanja sa smjernicama konzervatora, lokalitet je uvršten u Registar kulturnih dobara RH i proglašen zaštićenim kulturnim dobrom. Istražen i stručno konzerviran lokalitet, kao i crkvica, Općina Tisno upotpunila je otvaranjem Arheološke zbirke Sv. Martin u naselju Ivinj.

Lokalitet se nalazi neposredno uz samu prometnicu koja vodi prema otoku Murteru. Iako se nalazi na prometno izrazito frekventnom mjestu, zbog nepostojanja pravovaljane signalizacije i manjka informacija, lokalitet je nepoznat većini turista i posjetitelja, a i domaće stanovništvo rijetko zna pravu vrijednost lokaliteta.

Kako bi pridonijeli valorizaciji ovog lokaliteta odlučili smo izraditi web stranicu kako bi se konačno okupili na jednom mjestu svi materijali vezani za ovo nalazište te kako bi lokalitet postao prisutniji među zajednicom, a samim time podigla bi se razina svijesti o značaju ovog arheološkog lokaliteta kod domicilnog stanovništva, a zatim i kod turista i posjetitelja.

GOALS: Kratkoročni cilj je prezentirati svu prirodnu i kulturnu baštinu povezanu s lokalitetom na web platformi i društvenim mrežama. Dugoročni cilj je strukturirana i planirana valorizacija kulturne i prirodne baštine mjesta Tisno u svrhu zaštite i očuvanja tradicijskog i okolišnog nasljeđa za buduće generacije te korištenja istog u turističkoj ponudi.

USERS: Lokalno stanovništvo, turisti i posjetitelji

PARTNERS: /

Donatori: Općina Tisno

DURATION: ožujak - prosinac 2022.

BUDGET: 25.000,00 KN

Explore more of our projects.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island