Od Argonaute za Tisno.

Od “Argonaute za Tisno” naziv je projekta kojeg financira Općina Tisno s ciljem osvješćivanja lokalne zajednice, djece i šire javnosti o važnosti zaštite okoliša i načelima održivog razvoja – prvenstveno koncepta “3R”: Reduce, reuse, recycle – smanjiti, ponovo iskoristiti, reciklirati te praktičnim koracima o tome kako primjeniti 3R koncept i tako mijenjati stvari na bolje – lokalno i globalno!
Projekt se sastoji od dvije glavne aktivnosti:

1. Eko dječje igralište – na odabranim javnim površinama otoka Murtera postavit će se po jedna dječja spravu izrađena od otpadnog materijala (prvenstveno odbačenih automobilskih guma).

Cilj aktivnosti je obratiti pozornost na neke otpadne materijale za višekratnu upotrebu koji se često mogu pronaći oko nas; kao automobilske gume, gume bicikla i sl. Ove vrste prerađenih guma ne mogu se razgraditi u prirodi zbog mješavine prirodnih i kemijskih supstanci.

Djeca iz  OŠ Vjekoslav Kaleb Tisno će pomoći  pri izradi sprava za projekt Eko igrališta gdje će im se u potpunosti prenijeli znanja o ovoj temi i educirali ih o važnosti zaštite okoliša. Krajnji korisnici su vrtićka djeca koja će se moći zabavljati i igrati na novim eko spravama još dugo nakon implementacije programa.

2. Sajam razmjene „Betinska škatula“

Uz potporu Turističke zajednice u Betini, organizirat će se takozvani sajam razmjene, odnosno SWAP. SWAP događaji su slični buvljacima, razlika je u tome što se na SWAP događajima odjeća, obuća, kućanski aparati, knjige, igračke i ostali uporabni i ispravni predmeti međusobno razmjenjuju i ne naplaćuju! Ono što nama više nije od koristi, nekome može biti od velike i obrnuto. Višak je moguće donirati dobrotvornoj organizaciji. Obilježje SWAP događaja je i dobro druženje uz glazbu i piće. Sajmovi ovog tipa promiču načela održivog razvoja – prvenstveno koncept “3R”: Reduce, reuse, recycle – smanjiti, ponovo iskoristiti, reciklirati.

 

 

 

GOALS: - intenzivnije i sustavnije proširiti aktivnosti udruge Argonauta na području Općine Tisno; - ojačati suradnju udruge s dosadašnjim partnerima i suradnicima; - uspostaviti nove kontakte i suradnju na zajedničkim ciljevima u sva tri sektora; - podići svijest o konceptu 3R, osobito o „ponovno upotrijebi“; - podići svijest kod djece o nužnosti recikliranja;

USERS: 1. DJECA PREDŠKOLSKE DOBI 2. DJECA OSNOVNOŠKOLSKE DOBI 3. LOKALNO STANOVNIŠTVO OPĆINE TISNO 4. TURISTI I POSJETITELJI

PARTNERS: Suradnici na projektu: TZ Općine Tisno Vrtići Općine Tisno OŠ Vjekoslav Kaleb Tisno OŠ Murterski škoji Narodna knjižnica i čitaonica Tisno TZ Betina Proizvođači nakita Komunalno poduzeće „Ježinac“

Donatori: Općina Tisno

DURATION:

BUDGET: 26.250,00 kn

Explore more of our projects.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island