Otkrijmo Raduč.

„Otkrijmo Raduč“ građanska je inicijativa koja se provodi u sklopu inicijative Zaklade Kajo Dadić „Naš doprinos zajednici“.  „Naš doprinos zajednici“ provodi se u partnerstvu s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva u svrhu dodjele financijske podrške građanskim akcijama koje se provode u lokalnim zajednicama. Natječaj „Naš doprinos zajednici“ namijenjen je za financiranje građanskih akcija koje će doprinijeti poboljšanju kvalitete života u zajednici, tj. potaknuti ljude na aktivizam, volontiranje i na konkretno rješavanje nekog problema koji je od općeg interesa za veći broj ljudi u zajednici, a „Otkrijmo Raduč“ upravo je akcija usmjerena ovim ciljevima.  

Naime, brdo Raduč je sa svojih 128 m najviši vrh otoka Murtera. Plato na brdu sadrži vrhunske vidikovce odnosno točke za fotografiranje Murterskog mora, Kornata, murterskog arhipelaga, Murtera i čitave okolice sve do Velebita. U vrijeme vladavine Austro-ugarske monarhije na brdu Raduč započela je izgradnja vojnog kompleksa koji se sastoji od zgrade zapovjedništva, izvidničkog tornja, ruševina nekoliko manjih zgrada (oficirski dom, kuhinja i skladište, oružarnica, kasarna i sanitarni čvorovi) i sustava tunela s tri ulaza. Tuneli završavaju s dvije bitnice obalne artiljerije i mitraljeskim gnijezdom. 1931. godine u vrijeme Kraljevine Srbije, Hrvatske i Slovenije započela je izgradnja tunela koji su u živoj stijeni bušeni dinamitom te velikim čekićima (batovima). U neposrednoj blizini nalazi se i prirodna špilja za koju stari Murterini kažu da se u njoj skrivao mađarski ban i kralj. U neposrednoj blizini špilje nalaze se stijene pogodne za penjanje.

Do vojnog kompleksa na vrhu brda Raduč vodi bijeli put. Vojni objekti povezani su zapuštenim, neuređenim stazama. Objekti nisu održavani te se nalaze u derutnom stanju. Lokalno stanovništvo koje se bavi aktivnim sportovima te turisti koji znaju za ovu lokaciju posjećuju ovaj brežuljak zbog veličanstvenog pogleda koje se s vrha brda pruža na Murter i okolni arhipelag i  izuzetno atraktivnih tunela. Međutim, derutno stanje objekata vrlo je opasno je za turiste te su nezgode izvjesne. Zbog izuzetno pozitivnih reakcija posjetitelja Raduča, možemo tvrditi da se radi o jednoj najvećih atrakcija otoka Murtera čija turistička valorizacija nije niti započeta. Ovom inicijativa ukazat će kako se i malim građanskim akcijama mogu postići veliki rezultati koji su nužni za razvoj lokalne zajednice i pokretanje daljnjih akcija.

Glavne aktivnosti inicijative su kako slijedi:  

  1. Radionica brainstorminga na temu potencijala brda Raduč
  2. Volonterska akcija čišćenja vojnih tunela na brdu Raduč
  3. Izrada i tisak turističkog letka sa kartom brda Raduč
  4. Koncert u prostorijama tunela brda Raduč

Ova inicijativa smatra se izuzetnim početkom jednog projekta koji ima budućnost. Njome će se kroz volonterizam i aktivno sudjelovanje lokalnog stanovništva ukazati na prirodne i kulturne vrijednosti ovog brežuljka te na ovaj način doprinijeti održivom razvoju otoka Murtera. Uz to, ova inicijativa doprinosi valorizaciji Raduča i u turističkom smislu. Aktivni turizam ovdje će zasigurno pronaći svoje mjesto u (uređenim) pješačkim, biciklističkim i stazama za trčanje.

 

GOALS: „Otkrijmo Raduč“ inicijativa je koja za glavni cilj ima potaknuti aktivizam i volonterizam lokalne zajednice, razvoj aktivnog turizma te podizanje svijesti stanovništva o potencijalu ovog dijela kulturne baštine.

USERS: Lokalno stanovništvo Općine Murter- Kornati, posjetitelji i turisti

PARTNERS: Općina Murter- Kornati, Turistička zajednica Općine Murter- Kornati, Komunalno poduzeće Murtela

Donatori: Zaklada „Kajo Dadić“

DURATION: 20. Siječnja 2017. - 20. Travnja 2017.

BUDGET: 13. 000, 00 Kn

Explore more of our projects.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island