Ponovo u akciji – 7Rs.

Otpad koji svaki pojedinac stvara na dnevnoj bazi može postati vrijedna sirovina ukoliko se odovojeno prikuplja i reciklira. No zašto se to još ne događa u većem dijelu Europe? Koji su praktični problemi i rješenja vezana uz otpad iz kućanstava? Mladi bi trebali dobiti priliku saznati te činjenice kako bi imali priliku angažirati se u njihovom rješavanju i pridonijeti globalnim okolišnim problemima.

Tako će ovaj projekt osigurati prostor i vrijeme za učenje mladih o temama odvojenog prikupljanja otpada, recikliranja, up-cycling-a i smanjenja konzumacije proizvoda koji najviše zagađuju okoliš. Projekt će također osigurati raspravu o mjerama koje je moguće poduzeti diljem Europe od strane ekoloških organizacija da bi se osigurao rad s migrantima na okolišnim temama.

Aktivno sudjelovanje mladih u okolišnim temama je od velike važnosti za budućnost Europe te udruživanje mladih na međunarodnoj razini može značajno pridonijeti rješavanju okolišnih problema svježim idejama i inovacijam koje mladi mogu ponuditi svijetu iz svoje prespektive.

Projekt će pomoći mladima da dobiju bolju sliku o izazovima klimatskih promjena koje stoje pred čovječanstvom. Tijekom projekta sudionici će biti motivirani da postanu nositelji promjena u svojim lokalnim zajednicama, jer će postati svjesni koliki je utjecaj osobnih izbora i ponašanja pojedinca na globalnoj razini – razumijevajući moto “razmišljaj globalno – djeluj lokalno”. Projekt će sudionicima dati priliku da prakticiraju timski rad, prezentacije, govor u javnosti, rješavanje problema, kreativan rad što će im sve pružiti prirodni osjećaj osobnog ostvarenja i uspjeha.

Također sudjelujući u ovom projektu mladi će iskusiti i naučiti više o toleranciji, međusobnom uvažavanju i društvenoj koheziji jer će sve aktivnosti u rasporedu promovirati upravo takve vrijednosti. Inspirirat ćemo mlade da se uključe te postanu aktivni sudionici društva i zajednica u kojima žive i djeluju, poboljšati razinu njihovih kompetencija i vještina, promovirati različitosti kultura i tradicija, uključivo društvo, toleranciju i suradnju na području mladih na europskoj razini, pridonoseći tako ciljevima Erasmus+ programa.

GOALS: Ciljevi projekta su: Podići svijest 35 mladih ljudi o koristima recikliranja i ponovne uporabe odbačenih predmeta te odvojenog prikupljanja otpada; Proširiti znanje sudionika o temama iz zaštite okoliša i održivog razvoja; Potaknuti kreativnost sudionika i uključiti ih u dizajniranje aktivnosti za djecu na temu 7R koncepta; Provesti najmanje 4 radionice u lokalnoj zajednici s djecom/učenicima; Izraditi vrećice za kupovinu od starih majica i odjeće i donirati ih lokalnim trgovinama; Osigurati prostor za promociju kulturne različitosti u Europi i međukulturnog razumijevanja među mladima koji dolaze iz različitih društvenih, kulturnih, vjerskih itd. pozadina; Osigurati prostor za diskusiju gdje i kako se 7R koncept može implementirati u prostorima obuhvaćenim migrantskom krizom.

USERS: 35 mladih u dobi od 18 do 25 godina iz 7 različitih zemalja, Hrvatske, Turske, Poljske, Rumunjske, Makedonije, Portugala i Španjolske.

PARTNERS: EXPERIMENTACULO ASSOCIACAO CULTURAL Portugal; ZDRUZENJE NA GRAGANI KREATOR KUMANOVO Former Yugoslav Republic of Macedonia; Fundatia EYP Romania Romania; Zachodniopomorska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy w Szczecinie Poland; Akdeniz Ucuncu Goz Egitim ve Genclik Dernegi Turkey; ASOCIACION CULTURAL SENDE Spain.

Donatori: Europska unija kroz program Erasmu+ kojeg u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe EU

DURATION: 1. ožujka - 31. listopad, 2018.

BUDGET: 24.285,00 EUR

Explore more of our projects.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island