Suhozidna Ekstravaganca 3.

Ove godine održat će se treća po redu „Suhozidna Extravaganza“. Projektom  „Suhozidna Extravaganza 3“ Udruga Argonauta nastavit će podizati svijest i zainteresiranost javnosti o nužnosti zaštite i valorizacije arheološkog nalazišta Colentum na brdu Gradina u Murteru. Arheološko nalazište Colentum dugi niz godina bilo je zaboravljeno i zapostavljeno, ali kroz projekte poput ovog i u suradnji s lokalnom zajednicom, ovo arheološko nalazište dobiva na važnosti, postaju ga svjesni posjetitelji  i lokalna zajednica.

Glavni ciljevi ovog projekta su unapređenje znanja i podizanje svijest o važnosti kulturne i arheološke baštine kao zajedničke Europske vrijednosti i njenog potencijala u terminima održivog razvoja lokalnih zajednica, razvoj volonterizma i dobrotvornog rada u zajednici te informiranje mladih o mogućnostima unutar programa Erasmus +.

 Ova kratkoročna volonterska služba okupit će sudionike iz Turske, Bugarske, Italije, Španjolske i Poljske u Murteru od rujna do listopada ove godine. Suživot volontera iz pet zemalja Europske Unije  pomoći će u promociji razumijevanja i tolerancije sudionika iz različitih zemalja, kultura i pozadina. Također, podići će se svijest o kulturnoj baštini sudionika ali i lokalne zajednice, Murtera. Projekt  „Suhozidna Extravaganza 3“ potaknut će mlade iz pet zemalja EU, ali i mlade u lokalnoj zajednici da pridonose očuvanju zajedničke, kulturne baštine Europe.

Projekt „Suhozidna Extravaganza 3“ promovira vrijednost tolerancije između mladih ljudi različitih pozadina i multikulturnih društava. Volonteri će skupa raditi na valorizaciji arheološkog nalazišta Colentum kao tim, a samim time razvijat će se i tolerantnije europsko društvo. Volonteri će u Murteru provesti mjesec dana, a njihova pozitivna iskustva utjecat će na smanjenje predrasuda i ksenofobije o Hrvatskoj kao novoj zemlji članici EU.

Ovim projektom nastavit će se poticati mlade na komunikaciju sa mladima iz cijele Europske Unije, da postanu aktivniji u uključivanju u lokalnu zajednicu i surađuju na razini Europe. „Suhozidna Extravaganza 3“ pridonijet će daljnjoj valorizaciji arheološkog nalazišta Colentum i poticanju lokalne zajednice na iskorištavanje potencijala kulturne i prirodne baštine u svrhu egzistencije na otoku Murteru. Volonteri će koristiti svoju kreativnost i znanje o povijesti Colentuma kako bi dodali sadržaje i poboljšali Strateški akcijski plan za razvoj Colentuma.

GOALS: Promovirati arheološko nalazište Colentum kao vrijedan dio europske kulturne baštine; unaprijediti znanje i podići svijest o vrijednostima kulturno/arheološke baštine i njihova potencijala za održivi razvoj ruralne sredine; poticanje mladih na građanski aktivizam i volonterizam; predstavljanje mogućnosti u okviru programa Erasmus +.

USERS: 5 organizacija civilnog društva, te 15-tero mladih u dobi od 18 do 30 godina, iz Italije, Poljske, Španjolske, Bugarske i Turske. Neizravni korisnici: lokalna zajednica otoka Murtera, mladi otoka Murtera.

PARTNERS: Associazione di promozione sociale Joint iz Italije, Semper Aavanti Stowarzyszenie iz Poljaske, Alternativi International iz Bugarske, Asociación Arrabal-AID iz Španjolske, Akdeniz Ucuncu Goz Egitim ve Genclik Dernegi iz Turske

Donatori: Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu EU programa “Erasmus+”

DURATION: 01.svibnja 2017. - 31. prosinca 2017.

BUDGET: 15.660,00 EUR

Explore more of our projects.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island