Murterska eko-patrola.

Eko-patrola započela je u projektu “Kornati – važno je o moru znati” 2015. godine, kojem smo nakon mnogo godina provođenja aktivnosti škola u prirodi na Kornatima te izvedbi lutkarskih eko-predstava za predškolce dodali i komponenetu Eko-patrole.

Eko-patrola osmišljena je kao izvanškolska aktivnost za djecu odnosno učenike viših razreda osnovne škole, s ciljem podizanja ekološke svijesti i ljubavi prema zavičaju.

Metodologija koja se koristi u izvedbi ovih aktivnosti oslanja se na neformalne metode učenja kao što su: rad u malim grupama, terenski rad, eksperimenti, edukativni izleti, interaktivne prezentacije, akcije i kampanje u zajednici, igre lova na “blago”, igre za kreiranje grupne dinamike te povećanje koncentracije i motivacije sudionika itd.

Teme eko-patrole dotiču se: prirode i društva, ekologije, biologije (mora), geogrfije, kemije, povijesti (zavičaja), ali za sada ne slijede školske kurikulume iz navedenih predmeta. Cilj nam je u budućnosti u suradnji s nastavnicima lokalne škole izraditi program Eko-patrole koji će slijediti školski kurikulum i tako ga nadopunjavati, dajući aktivnosti Eko-patroli dodatnu vrijednost.

Program Eko-patrole osmišljamo zajednički unutar udruge koristeći ljudske kapacitete iz različitih struka i različitih profesionalnih iskustava naših djelatnika.

Veliki doprinos i međunarodni karakter aktivnostima Eko-patrole daju volonteri europske volonterske službe iz projekta More je živo. Oni ravnopravno sudjeluju u kreiranju i provedbi programa i svake pojedine radionice dajući im svoj osobi pečat.

Eko-patrola se održava subotom u jutarnjim satima u trajanju od 2 do 3 sata, u prostorima udruge Argonauta u Murteru, te na različitim terenskim lokalcijama na otoku Murteru i bližoj okolici. Članovi Eko-patrole broji 10 do 20 članova, djece u dobi od 10 do 14 godina koji su učenici OŠ Murterski škoji i OŠ Vjekoslav Kaleb.

Aktivnosti programa Eko-patrole provodi (osmišljava,planira i implementira) voditelj uz pomoć dvaju volontera.
Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum