RURALNA RAPSODIJA – MLADI U RITMU ZAJEDNIŠTVA.

Projektnim aktivnostima osnažit će se odabrane mlade iz lokalne zajednice za aktivno djelovanje u vlastitoj ruralnoj zajednici i preuzimanje uloge inicijatora i organizatora kulturnih, zabavnih i drugih sadržaja kroz pripremu i provođenje vlastitih projekata. Kako bi se osigurala njihova zainteresiranost i potaknuo poduzetnički duh, povezat će se mlado stanovništvo otočne općine i zaleđa Dalmacije kako bi razmijenili znanja, ideje i vještine te potencijalno zajednički organizirali inicijative na širem području Šibensko- kninske županije. Ovaj projekt bit će prilika za mlado stanovništvo ruralnih općina za usvajanjem znanja i vještina na alternativan način, drugačiji od onog koji se inače nudi u njihovim sredinama.

Mladi će kroz ovaj projekt usvojiti znanja, vještine i kompetencije potrebne za osvještavanje o potencijalima lokalne sredine s ciljem razvijanja poduzetničkih ideja, aktiviranjem u vlastitoj lokalnoj zajednici u području građanskog aktivizma i na području realizacije vlastitih ideja u projektne aktivnosti. Ova vještina pružit će im mogućnost stvaranja poslovne prilike i stvaranja prilike za samozaposlenje. Upoznat će potencijale svojih ruralnih zajednica i prilike za razvojem istih u ideje društvenog razvoja ili poduzetničke ideje.  Nadalje, kroz projekt će mladi biti informirani o mogućnostima sudjelovanja u projektima za mlade u Hrvatskoj te u Europi, upoznat će ih se s pretraživanjem mogućnosti za mlade te prednostima sudjelovanja u ovakvim aktivnostima. Upoznavanjem volontera udruge Argonauta dobit će priliku za stvarnim uvidom sudjelovanja u projektu za mlade. Mladi u ruralnim sredinama naše županije naučit će iz prve ruke kako funkcionira lokalna samouprava I budžetiranje javnih sredstva na lokalnoj razini, te kako se mladi mogu proaktivno postaviti prema lokalnoj vlasti kako bi se dio budžeta odvojio za realne potrebe mladih. Rzavijeni projekti mladih u provedbi će obuhvatiti više različitih skupina krajnjih korisnika u njihovim zajednicama ovisno o projektnoj ideji (mladi, djeca, starije sobe…). Uspješno sporvedne ideje imat će potencijal da postanu redovne i kontinuirane aktivnosti u lokalnoj zajednici i time polučiti održiv i dugotrajan utjecaj na društveni napredak u ruralnim prostorima.

GOALS: 1. Informiranje mladih s ruralnih područja Šibensko-kninske županije o mogućnostima za mobilnost mladih: Mladima je vrlo važno ponuditi informacije o mogućnostima sudjelovanja u raznim programima i projektima za mlade, kako bi ih se potaknulo na sudjelovanje u istima te potencijalno pokretanje vlastitih projekata i inicijativa u lokalnim zajednicama. 2. Educiranje mladih s ruralnih područja Šibensko -kninske županije o projektnom ciklusu i razvoju projektnih ideja, te projektnom budžetiranju: Kroz iskustvo rada s mladima, spoznali smo da je najbolji rad u manjim grupama s mladima, pošto se na taj način osigurava bolja komunikacija i otvoreniji odnos te nastaju konkretni rezultati – radi se o intenzivnom mentorskom procesu. Stoga ćemo u ovom projektu natječaja odabrati 3 tima mladih iz Općine Murter- Kornati, Općine Promina te ostalih ruralnih područja u Županiji za sudjelovanje u inkubatoru projektnih ideja u vidu programa „design thinking“ metodama neformalne edukacije uz pomoć mentora iz udruge i partnerskih općina. Znanje o tome što je zapravo projekt i kako teče jedan projektni ciklus preduvjet je za preuzimanje društvenih i poduzetničkih inicijativa, a također, primjeri dobre prakse poslužit će kao alat za poticanje ideja. Stoga je jedan od posebnih ciljeva projekta edukacija i informiranje u području projektnog ciklusa, prilikama za mlade, voluntarizmu i ostalih aktualnih tema, koje će im pružiti poticajno okruženje.

USERS: Mladi Šibensko- kninske županije

PARTNERS:

DONORS:

DURATION:

BUDGET:

Explore more of our projects.


Argonauta is a member of.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island