Europske snage solidarnosti (ESC).

Europske snage solidarnosti okupljaju mlade od 18 do 30 godina kako bi izgradili uključivije društvo, pružili podršku ranjivim osobama te odgovorili na socijalne izazove. Brojni mladi Europljani spremni su volontirati ili raditi za opće dobro u projektima u kojima njihov doprinos daje konkretan rezultat i pokazuje solidarnost, a Europske snage solidarnosti pružaju priliku tim mladima da steknu neprocjenjivo iskustvo, razviju svoje vještine i daju doprinos društvu. 

Europske snage solidarnosti sadrže tri vrste projekata:

  • volontiranje 
  • stažiranje i zaposlenje
  • projekti solidarnosti

Mladi se kroz ovaj program imaju priliku uključiti u projekte i aktivnosti u raznim područjima, a njihovo sudjelovanje ne donosi korist samo njima već i građanima i društvu na koje su aktivnosti ovog programa usmjerene.

Argonauta i Europske snage solidarnosti

Naša udruga sudjeluje u projektima volontiranja pa smo tako do sada u Argonauti u Murteru na međunarodnim volonterskim projektima ugostili 117 volontera, od toga 96 kratkoročnih u programu od 4 tjedna i 21 dugoročnog u programu trajanja od 12 mjeseci. 15 volontera smo mi kao udruga poslali drugim državama/organizacijama članicama.

Njihovi zadatci su zaista raznoliki pa tako volonteri kroz ovaj program, između ostalog, pomažu u dizajniranju, organiziranju i provedbi kreativnih radionica i izradi materijala na teme zaštite okoliša, mora, eko sustava i biološke raznolikosti, pomažu nam u promicanju obrazovnog ljetnog programa za djecu, pomažu u provedbi projekata razmjene mladih, pisanju manjih lokalnih/nacionalnih prijedloga projekata u području okoliša, ažuriraju web stranice udruge, pomažu u administraciji društvenih mreža…

Konkretno, aktivnosti u koje uključujemo ESC volontere u 2020. mogli bismo grupirati i po temama;

1. Arheološko nalazište Colentum:

 –  pomoć u pripremi za arheološka iskopavanja i konzervaciju;

 – pomoć u pripremi za obnovu suhozida na mjestu;

 – pomoć u arheološkim istraživanjima;

 – pomoć u obnovi suhozida;

 – akcije čišćenja plaža i šuma na području Colentuma;

 – pomoć u promociji arheoloških nalazišta (medijska produkcija: video, bilten, postovi, članci, edukativne igre…)

2. Dani latinskog idra:

 – pomoć u logističkim zadacima (registracija sudionika, posluživanje večere …);

–  prevođenje službene mreže udruge Latinsko idro na volonterski materinski jezik;

 – pomoć u foto i video dokumentaciji događaja;

– pomoć u međunarodnoj promociji događaja.

Akcija solidarnosti

Tijekom aktivnosti 1. i 2. uključujemo i korisnike (djecu i mlade) Centra za izobrazbu i obrazovanje Šubićevac iz Šibenika u kreativne radionice povezane s Colentumom i Latinskim idrom zajedno s našim ESC i lokalnim volonterima.

Sve projektne aktivnosti pridonose našim kontinuiranim naporima na podizanje svijesti i interesa javnosti za potrebom lokalnih kulturnih resursa: arheološko nalazište Colentum i tradicionalna manifestacija pomorske kulture Dani latinskog idra, njihovo očuvanje i daljnja primjerena valorizacija. To sve dodaje zajedničku komponentu solidarnosti akcije zajednice, pružajući platformu za uključivanje.

Metode rada koje u ovim aktivnostima koristimo su neformalne metode učenja (učenje kroz rad, radionice, igre vrednovanja i razmišljanja, kroz pomoć u aktivnostima organizacije događaja).

Uloga organizacije za podršku je priprema volontera za aktivnost volonterskog tima, koji su cijelo vrijeme na raspolaganju volonterima i organizaciji domaćinu tijekom trajanja volonterske aktivnosti kao podrška u mogućim problemima i djelovanje kao partner za reintegraciju volontera koji se vraćaju u svoju zemlju.

Projekti u kojima je do sada Argonauta sudjelovala u sklopu programa Europskih dana solidarnosti su serije projekata imena EVS (Europska volonterska služba); Sea is Life 1-8 i Suhozidna ekstravaganca 1-5 te novim izdanjima projekata u okviru programa Europskih snaga solidarnosti, nazvanim WIN – Volontirajte u Murteru i Stone & Sail Extravaganza.

Naša iskustva

S ulogom domaćina u projektima međunarodnih mobilnosti za mlade počeli smo davne 2011. godine s ciljem da u našu organizaciju i našu lokalnu zajednicu unesemo dašak dobre volje, volonterizma, mladosti, kulturne i jezične razmjene, da izgrađujemo toleranciju kako bi svi skupa rasli u bolje pojedince, a time i u bolju zajednicu. Zajedno sa svakim novim volonterom/kom gradili smo svoje iskustvo u koordiniranju volonterskog rada te smo svake godine bili sve kompetentniji da volonterima pružimo još kvalitetnije i sadržajem bogatije iskustvo volontiranja u Hrvatskoj, na malom otoku, u lokalnoj zajednici, u organizaciji civilnog društva koja djeluje u djelatnosti zaštite prirode i okoliša i održivog razvoja, koje će, sigurni smo, volonterima ugraditi nova znanja i vještine te vrijedno iskustvo koje će ponijeti dalje u život i kojih će se rado sjećati mjeseci provedenih u Murteru, u Argonauti.  

To sve nas je potaklo da izgradimo i mrežu alumni Argonautinih volontera po cijelom svijetu, s kojima smo uvijek rado u kontaktu.

Zašto volontirati?

Vjerujemo da je u gornjem tekstu već dan odgovor na to pitanje pa ćemo samo kratko istaknuti kako sudjelovanje u programima mobilnosti i volonterizam utječe na izraziti razvoj „soft“ vještina kod mladih. Zanimljiva je informacija da od šest vještina koje poslodavci najviše traže čak se pet razvija uključivanjem u ove programe. To su komunikativnost, timski rad, donošenje odluka, organizacijske vještine i samopouzdanje. Za mlade koji su sudjelovali u neformalnim obrazovnim aktivnostima u inozemstvu to također uključuje razvoj jezičnih, međukulturalnih i liderskih vještina. Uz to, sudjelovanje u programima mobilnosti za mlade je naročito vrijedno u razvijanju društvenog kapitala u smislu umrežavanja i povezivanja te u stvaranju novih pravaca u svom budućem profesionalnom životu. 

Za više informacija posjetite https://www.europskesnagesolidarnosti.hr/