Sretna Nova Godina !.

Datum objave: 29. veljače, 2024.

Siječan je doveo nove projekte u Argonaute. Počele su Eko srijede i zimski programm, sprema se razmjena mladih.

Eko srijede zahtijevaju dosta pripreme. Nije lako podučavati na engleskom, ali štoviše, kada su u pitanju hrvatski učenici koji su premladi da razumiju engleski, to komplicira stvari. Tako da mi je Lucija prevoditeljica na sjednicama. To ponekad može učiniti stvari manje glatkima, ali to je zanimljiva vježba i odličan način da naučite otpustiti. Ne kontroliram sve, kad govorim djeca me ne razumiju, a kad mi se obraćaju ni ja ne razumijem. Iz toga proizlaze smiješni trenuci, ali na kraju uvijek izađu oduševljeni s predavanja i otkriju nove pojmove, nauče nove stvari i postanu svjesni svoje uloge u zaštiti okoliša (barem se nadam). Razgovarali smo o utjecaju onečišćenja na biološku raznolikost, problemu plastike u moru, bogatstvu močvara i ekološkom otisku. Jako sam motivirana ovu temu prenijeti djeci; ako ih se osvijesti od ranog djetinjstva, možda više neće prihvaćati ono što su prethodne generacije dopustile da se dogodi. 

Zimski program koji je osmislila Romi je odličan. Nudimo razne radionice. Puno djece dolazi, a zadovoljstvo je ponuditi im trenutke radosnog i dinamičnog neformalnog učenja. Osjećamo se korisnima. Program je super za majke koje treba rasteretiti na sat vremena, a da se to ne odrazi na obiteljski budžet. 

Otkrili smo i Bosnu i Hercegovinu tijekom vikenda punog iznenađenja. U rent-a-caru smo 3 dana putovali i posjetili rijeku Unu i njene slapove, Jajce, Sarajevo, Mostar. Nisam znala puno o ovoj zemlji. Mislim da je ovo jedno od putovanja koje me najviše iznenadilo: povijesno bogatstvo, s brojnim ratovima i sukobima koji su ostavili opipljivu osjetljivost i solidarnost među stanovnicima, suživot triju etničkih skupina, prekrasni planinski krajolici koji oduzimaju dah, ljubaznost i srdačnost ljudi. Vratili smo se punih srca, osvježeni tolikim otkrićima, ljubavi i toplom dobrodošlicom.

U Murteru je život uvijek sladak. I ovaj mjesec okusili smo more. Bilo je hladno, očito. Ali sunce nam je podarilo nekoliko minuta nježne topline, ležanje na stijenama u kupaćim kostimima, u božanstvenom okruženju usred siječnja, imalo je okus raja. I dalje treniram tajlandski boks koji mi daje puno snage i samopouzdanja. Kava i pivo u Refulu su uvijek dobro došli, a naše biljarke vještine malo po malo napreduju. Petra nas je posjetila jedan vikend, uživali smo u suncu, bilo je super lijepo. Kupio sam svoje karte za povratak u Francusku sljedeći mjesec, jedva čekam vidjeti svoje najdraže i upoznati svoju novu nećakinju koja će se uskoro roditi.

Otok nam i danas svake večeri nudi prekrasne zalaske sunca koje promatramo u tišini (ponekad), sjedeći u pijesku. Ovdje je zimi ritam života poseban, učimo živjeti sa svojim emocijama, podržavati jedni druge, razgovarati o osjećajima i prenositi ljubav, crtamo, čitamo, slušamo glazbu dok se sunčamo. Učimo puno o sebi.

Ono što se mijenja je da se aktivnost na otoku intenzivira, ljetna sezona je u pripremi, radovi na kućama su uvelike krenuli. Iščekujemo karneval, danas je povorka zakazana za 15:00 sati. Usput, moramo pripremiti naše maske, Romi me zove! Obećala mi je da će biti sjajan dan, otkrivanje Murtera s ulicama punim ljudi, bit će to promjena od uobičajenog mira. Idemo!

Juliette, iz Francuske

O ESC-u: Europske snage solidarnosti je program Europske unije za jačanje solidarnosti u različitim područjima: od pomoći ugroženima i pružanja humanitarne pomoći do angažmana za zdravlje i okoliš u EU i izvan nje.

Program mladima nudi priliku da odgovore na potrebe zajednice, daju konkretan doprinos društvu te pritom steknu neprocjenjivo iskustvo i razviju nove vještine. Program je također namijenjen organizacijama aktivnim na polju solidarnosti koje žele uključiti mlade u svoje aktivnosti.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island