Travanj…uvijek ću te se sjećati.

Datum objave: 9. svibnja, 2024.

Mjesec smo započeli s Razmjenom mladih “Moving for mental health” koja je bila nevjerojatno iskustvo. Ti su dani bili čarobni, lijepo vrijeme, dobro društvo, sport, priroda, ples, dobra hrana, što više poželjeti?

Tijekom razmjene Juliette i ja nismo bili samo sudionici, već smo također bili uključeni u kreiranje sadržaja za društvene medije te kao ispomoć facilitatorima u organizaciji. U ovoj razmjeni veliko iznenađenje u odnosu na prvu u kojoj sam sudjelovala s Argonautom kada sam stigala u listopadu, bio je grčki tim. Hrana, tradicionalni plesovi i kvaliteta ljudi…bez riječi.

Ova je razmjena bila vrlo drugačija, ne samo zato što sam uz sebe imala Juliette, već i zato što sam znala što mogu očekivati, a svejedno je bilo iznenađenje. Bila je to razmjena puna dobrih vibracija, dobrih trenutaka, nevjerojatnih izleta po Šibeniku i iznad svega ono što mi se najviše svidjelo je povezanost s ljudima zahvaljujući plesu i sportu.

Nakon što smo završili razmjenu i pozdravili se sa svim prekrasnim ljudima koje smo sreli, vratili smo se na Murter, ali ovaj put u društvu jer su nas pratili Juan i Catarina, a uz to su nas čekali i neki od Juliettenih prijatelja kada smo stigli kući. Bili su to jako lijepi i drugačiji dani, čini se da se naš otočić počeo puniti životom…

Samo nekoliko dana nakon što su otišli, već sam pakirala kofer za odlazak na svoje prvo samostalno putovanje na Maltu, ne sluteći kakvo ću veliko iskustvo doživjeti.

Kad sam stigla na Maltu, sjećam se da sam osjetila mnoge emocije u isto vrijeme, sreću što konačno radim ono što sam oduvijek želio, nostalgiju prisjećajući se kada sam prije mnogo godina bila u toj istoj zemlji sa svojim roditeljima, strah da ću biti sama u zemlji te uzbuđenje što ću proživjeti to iskustvo.

I tako sam bio nakon nevjerojatnog tjedna u šest ujutro napuštajući hostel bila zadnja koja je otišla, što je još teže jer se pozdraviš sa svima i vidiš kako svi malo po malo odlaze, ali nitko ne kaže zbogom tebi, pa je usamljenost koju osjećaš još veća..Ali jedva sam imala vremena biti tužna jer čim sam stigla u Zagreb, srela sam Stefana kojeg sam upoznala na Malti pa smo zajedno otišli na Murter. Da, ponekad su veze i prijateljstva toliko lijepi da radite ovakve ludosti.

Stefan još nije bio otišao kada su stigli moji prijatelji da provedu nekoliko dana sa mnom i obiđu Hrvatsku, tako da mjesec nije mogao završiti na bolji način. Bez sumnje, bilo je to nekoliko prekrasnih dana u kojima sam se osjećala više kao kod kuće nego ikad. Osjećam se sretno što mogu živjeti ovo iskustvo, što mogu živjeti tako lijepe trenutke s tako dragim ljudima, što posjećujem nova mjesta, što osjećam pratnju i podršku svojih voljenih, ali bez sumnje se još moram naučiti nositi sa pozdravima, jer još uvijek mi teško padaju.

Hvala svima koji ste ovaj mjesec učinili najboljim mjesecom do sada, a vama prijatelji moji, volim vas i hvala što ste došli, ne znate koliko ste me usrećili.

Romina, volonterka iz Španjolske

O ESC-u: Europske snage solidarnosti je program Europske unije za jačanje solidarnosti u različitim područjima: od pomoći ugroženima i pružanja humanitarne pomoći do angažmana za zdravlje i okoliš u EU i izvan nje.
Program mladima nudi priliku da odgovore na potrebe zajednice, daju konkretan doprinos društvu te pritom steknu neprocjenjivo iskustvo i razviju nove vještine. Program je također namijenjen organizacijama aktivnim na polju solidarnosti koje žele uključiti mlade u svoje aktivnosti.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island