Vrijeme putovanja.

Datum objave: 5. lipnja, 2024.

Svibanj je započeo putovanjem u Finsku gdje smo sudjelovali na “Proactive Ecoland Training Course”. Prilika koju nam je Argonauta pružila je jedinstvena! 

Letjeli smo iz Zadra u Helsinki jako umorni jer smo na put krenutli rano ujutro. Kad smo stigli u Finsku, istraživali smo glavni grad prije nego što smo stigli na mjesto sastanka gdje smo upoznali sve sudionike s kojim smo proveli narednih nekoliko dana.

Dani u Virratu bili su čarobni, to mjesto ima posebnu auru u kojoj je nemoguće biti pod stresom. Probuditi se ujutro s pogledom na jezero, jesti prirodnu i zdravu hranu, doživjeti finske tradicije poput saune, biti u međunarodnom okruženju, raditi na okolišnim temama, te uživanje ​​u prirodi bilo je nevjerojatno iskustvo. 

Moram reći da nisam ni zamišljao da ću se jednog dana kupati u jezeru u Finskoj na 4 stupnja, igrajući se skrivača, pokušavajući loviti polarna svjetla u 3 sata ujutro s praktički nepoznatim ljudima, ali to je ljepota ovakvog volontiranja. Doživite toliko stvari da je nemoguće ne uživati ​​u tom procesu. 

Kad smo se vratili, uživali smo ​​u društvu Juliettenih roditelja, a nekoliko dana kasnije pridružio se i moj otac. Putovanje s njim i njegovim društvom jako me razveselilo. Posjetili smo Dubrovnik i otišli na Plitvička jezera. 

Kad je moj otac krenuo nazad prema Španjolskoj, mi smo krenuli prema Kornatima jer je na red došla akcija čišćenja i edukacija u sklopu projekta  “Eko-kamp Kornati 2024”. 

Nekoliko dana kasnije posjetila me Antonia, jedna od kratkoročnih volonterki projekta “Islan Extravaganza” koji je Argonauta organizirala u listopadu. Bilo je super ponovno je vidjeti i zajedno se prisjetiti trenutaka proživljenih na ovom malom otoku kada sam tek započinjala svoju avanturu. I na moje iznenađenje, tjedan dana kasnije Sebastian, još jedan od volontera istog projekta, javio mi je da se vidimo dok je bio na jedrenju duž obale Dalmacije s prijateljem i obitelji. 

Ta noć koju smo proveli zajedno je bila super. Išli smo na koncert, plesali smo nasred plesnog podija, išli na noćno kupanje i na kraju smo otišli na Raduć vidjeti izlazak sunca, ali to je bio neuspješan pokušaj pošto je bilo jako oblačno. 

Mjesec je završio posjetom Davida, kojeg sam jedva čekala vidjeti. Biti s njim tjedan dana bilo je prekrasno. Uživali smo u svemu što mi je nedostajalo, jeli zajedno u restoranima, išli na plažu, obilazili nove gradove poput Ljubljane, išli na piknike. Moram reći da me Slovenija oduševila. Ljubljana je jedna od najljepših prijestolnica u kojima sam bila, uz Prag.  

I tako je prošao još jedan mjesec. Dakle, sada kada imamo još samo 4 mjeseca i ljeto će sigurno proletjeti, morat ću razmisliti koja će biti sljedeća avantura nakon završetka volontiranja.

Trenutačno nisam sigurna, imam mnogo opcija…da vidimo hoću li sljedeći mjesec već donijeti odluku. 

Vidimo se uskoro!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island