Akcija 3za1 – za čišći morski okoliš i morska staništa.

Datum objave: 19. listopada, 2021.

Uvijek nam je veliko zadovoljstvo doprinositi čišćem okolišu našeg otoka Murtera, a kada nam na tom putu u pomoć priskoče i druge organizacije, zadovoljstvo je veće, a rezultati bolji! Upravo tako smo proveli i posljednju akciju čišćenja podmorja za ovu godinu- na poziv udruge Biom iz Zagreba 16.listopada proveli smo akciju čišćenja podmorja u Murteru, a u organizaciji akcije pomogao nam je Ronilački klub Murter- Kornati.

Akcija je provedena na području plaže i uvale Luke u Murteru. Desetak ronioca Ronilačkog kluba Murter- Kornati, uz pomoć volontera s kopna udruga Argonauta i Biom te volontera na brodovima, izvadilo je iz mora u sat vremena oko 4 kubika otpada. Pretežito se radilo o krupnom otpadu (dijelovima broda, automobilskim gumama, većim komadima plastike i željeza…), dok je manjeg otpada iz mora bilo dosta manje, a uzrok tome je provođenje čestih akcija čišćenja podmorja na ovom području i relativno čisto podmorje. Posebno je značajno što je jako malo novog otpada u moru, većinom se radi o otpadu koji je duže vrijeme na dnu mora, što nam govori u prilog tome da edukacije koje provodimo imaju efekta i kako ljudi danas ipak više vode računa o okolišu.

Dok su se ronioci pripremali za zaron, volonteri udruga Biom i Argonauta iskoristili su vrijeme za upoznavanje te zajedničkim snagama, u nešto manje od pola sata vremena, očistili plažu luke od ukupno 1282 opušaka cigareta! Ovaj broj samo je mali dio onog se skriva među šljunkom ove i mnogih drugih plaža na našoj obali, te je zasigurno potrebno krenuti u smjeru osvještavanja o pitanju ove vrste zagađenja okoliša.  

Akcija je provedena u sklopu projekta udruge Biom- Eastern Adriatic Monk Seal čiji je glavni cilj za područje istočnog Jadrana dobiti više informacija i saznanja o stanju sredozemne medvjedice i njenim potencijalno adekvatnim staništima te definirati odgovarajuće preporuke za njihovu zaštitu. Zahvaljujemo udruzi Biom što su upravo nas odabrali za organizaciju akcije čišćenja podmorja te RK Murter- Kornati na sudjelovanju u organizaciji i provedbi akcije.

Otpad prikupljen na akciji zbrinulo je komunalno poduzeće Murtela d.o.o.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island