Akcija 3za1 – za čišći morski okoliš i morska staništa.

Datum objave: 19. listopada, 2021.

Uvijek nam je veliko zadovoljstvo doprinositi čišćem okolišu našeg otoka Murtera, a kada nam na tom putu u pomoć priskoče i druge organizacije, zadovoljstvo je veće, a rezultati bolji! Upravo tako smo proveli i posljednju akciju čišćenja podmorja za ovu godinu- na poziv udruge Biom iz Zagreba 16.listopada proveli smo akciju čišćenja podmorja u Murteru, a u organizaciji akcije pomogao nam je Ronilački klub Murter- Kornati.

Akcija je provedena na području plaže i uvale Luke u Murteru. Desetak ronioca Ronilačkog kluba Murter- Kornati, uz pomoć volontera s kopna udruga Argonauta i Biom te volontera na brodovima, izvadilo je iz mora u sat vremena oko 4 kubika otpada. Pretežito se radilo o krupnom otpadu (dijelovima broda, automobilskim gumama, većim komadima plastike i željeza…), dok je manjeg otpada iz mora bilo dosta manje, a uzrok tome je provođenje čestih akcija čišćenja podmorja na ovom području i relativno čisto podmorje. Posebno je značajno što je jako malo novog otpada u moru, većinom se radi o otpadu koji je duže vrijeme na dnu mora, što nam govori u prilog tome da edukacije koje provodimo imaju efekta i kako ljudi danas ipak više vode računa o okolišu.

Dok su se ronioci pripremali za zaron, volonteri udruga Biom i Argonauta iskoristili su vrijeme za upoznavanje te zajedničkim snagama, u nešto manje od pola sata vremena, očistili plažu luke od ukupno 1282 opušaka cigareta! Ovaj broj samo je mali dio onog se skriva među šljunkom ove i mnogih drugih plaža na našoj obali, te je zasigurno potrebno krenuti u smjeru osvještavanja o pitanju ove vrste zagađenja okoliša.  

Akcija je provedena u sklopu projekta udruge Biom- Eastern Adriatic Monk Seal čiji je glavni cilj za područje istočnog Jadrana dobiti više informacija i saznanja o stanju sredozemne medvjedice i njenim potencijalno adekvatnim staništima te definirati odgovarajuće preporuke za njihovu zaštitu. Zahvaljujemo udruzi Biom što su upravo nas odabrali za organizaciju akcije čišćenja podmorja te RK Murter- Kornati na sudjelovanju u organizaciji i provedbi akcije.

Otpad prikupljen na akciji zbrinulo je komunalno poduzeće Murtela d.o.o.

U akciji su sudjelovali ESC volonteri Marco Mazzotta i Marisol Navarro u sklopu projekta Volunteer in Murter – WIN, jednako u zadacima pripreme i promocije, na čemu im srdačno zahvaljujemo!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island