U OŠ Vodice održana radionica “Obnovljivi izvori energije”.

Datum objave: 12. veljače, 2022.

Dana 12. veljače 2022. godine u Osnovnoj školi Vodice u okviru provedbe projekta “Kornati – važno je o moru znati 6“ održana je druga radionica “Obnovljivi izvori energije”. Cilj današnje radionice bio je osvijestiti oblike energije, informirati se o različitim izvorima energije i njihovoj održivosti ili neodrživosti, poboljšati prezentacijske i kreativne vještine te grupni rad, ali i potaknuti na kreativnost, suradnju, inovativnost i korištenje obnovljivih izvora energije kroz izradu VJETRENJAČA i OBNOVLJIVIH KUĆA. 

Kako bi se učenici opustili, animirali i pokrenuli na aktivnosti, radionicu smo započeli s igrom “nevidljiva lopta”. Lopta je sadržavala veliku količinu energije koja nas je potaknula na razne aktivnosti, a naučili smo razliku između fosilne energije i Sunčeve energije! Lopta koja sadrži fosilnu energiju će s vremenom olakšati, dok ona koja sadrži Sunčevu energiju ostaje gotovo jednake težine! 

Druga nas je aktivnost pobliže upoznala s različitim izvorima energije u svijetu, a njihove nazive i objašnjenja, otkrili su sami kroz igru u kojoj je svaki “naziv izvora energije” trebao pronaći svoje “objašnjenje”. Na taj su se način pobliže upoznali s obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije te se zaprepastili činjenicom da energije mora u svijetu ima samo 0,02%. Neki od učenika nisu se zaprepastili niti jednom činjenicom, dok je većina njih bila pod dojmom male zastupljenosti obnovljivih izvora energije. 

Nastavili smo aktivnosti kroz pitalicu o energiji. Prostoriju smo podijelili krep trakom na pola i jednu stranu označili s DA, a drugu s NE te su odabirom jedne ili druge strane odgovarali na pitanja. Na pitanje o solarnim panelima, samo je jedna učenica odgovorila s DA, dok su drugi istaknuli kako solarnih panela ima u njihovom susjedstvu. 

U sljedećoj aktivnosti učenici su postali reporteri iz svijeta. Podijelili smo se u četiri grupe i svatko je prema svojoj temi pokušao prenijeti vijesti o posljedicama potrošnje fosilnih goriva te novim trendovima u korištenju obnovljivih izvora energije. Veliku pažnju posvetili su izradi svih potrebnih rekvizita za izvještavanje – kamere, mikrofona, plakata te smo pažnju u jednom trenu morali usmjeriti i na sam tekst. Svaka grupa je predstavila svoj rad drugima, a kroz aktivnost smo naučili da je biti reporter težak zadatak i da su sve promjene i usmjerenost na obnovljive izvore energije više nego moguće!

Kroz zadnju aktivnost – energija budućnosti – usmjerili smo se na izradu kartonskih kućica s vlastitim izvorom energije te izradu vjetrenjača. Pažnja je toliko bila usmjerena na izradu kućica da su rezultati više nego zanimljivi pa smo tako dobili kartonske kućice sa solarnim panelima, bazenom i kućicom za psa, kartonsku kućicu koja je imala mnogo izrađenih vjetrenjača, jednu koja je odisala prirodom i obnovljivošću te jednu koja je bila više nego interesantna! Neki su bili vrlo zadovoljni tijekom izrade kućica, neki malo manje i trebalo im je poticaja, ali aktivnost je dala svoj rezultat i pokazala mogućnost ponovnog korištenja predmeta kojima smo dali novi život! A kako? Prenamijenili smo stari ventilator, spojili ga s malim diodama, a za pokretanje ventilatora koristili fen i omogućili da žaruljica svijetli! Aktivnost je izazvala mnogo uzbuđenja i neki od učenika su se teško odvojili i završili s radionicom…

Na kraju su svoje zadovoljstvo iskazali kroz kratku evaluaciju, od toga jesu li danas  naučili nešto novo, jesu li bili zadovoljni praktičnim dijelom…A kako nam je zaista bilo, pogledajte kroz fotogaleriju!

Pratite nas i do sljedeće radionice kada ćemo pažnju posvetiti HRANI i tome kako da mislimo globalno i djelujemo lokalno!!! 

Nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, a partneri na projektu su Općina Murter-Kornati, JU NP Kornati, Dječji vrtić Spužvica Tisno, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac, Udruga Aurora, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Osnovna škola Vodice. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island