Publikacije.

Ovdje možete vidjeti sve naše publikacije:

Looking back-moving forward! Inner insight
Izdavač

E-booklet nastao je u sklopu razmjene mladih “Looking back-moving forward! Inner insight” koja se održala u Murteru od 11. do 19. travnja 2023. Na jedno mjesto okupili smo više od 40 sudionika iz 6 različitih zemalja; Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija,Turska, Italija i Španjolska.

Klikom na link sve će vam biti jasno! Naši sudionici sastavili su sve što smo radili kroz tjedan. “Bacite oko” 🙂


Poligon morskih superjunaka
Izdavač

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, 2023.

“Poligon morskih superjunaka” je zabavno – edukativna aktivnost kroz koju djeca uče o moćima šest morskih superjunaka kako bi i sami stekli titulu superjunaka čija je dužnost štititi more i život u njemu.

Kroz njega djeca će naučiti informacije kao što su: kako sortirati otpad, koliko godina je potrebno pojedinom otpadu da se razgradi, od čega se sastoji ronilačka oprema, kako prepoznati je li periska živa, kome dojaviti i slično.

Ovdje donosimo opisanu aktivnost koja educira djecu i mlade za ljubav i brigu o morskom okolišu od najranije dobi. Nadamo se da će vam se svidjeti i da će vam koristiti!

Publikacija je nastala kroz projekt “Eko dotok na otok” financiranog od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Potpuno novi modni trend
Izdavač

Udruga Argonauta

Jedan od fokusa naše udruge je obrazovanje od najranije dobi neformalnim metodama podučavanja. Upravo to želimo postići našom akcijom u obliku stripa koji tematizira problem prekomjerne konzumacije odjeće i utjecaja koje ona ima na okoliš i ljude. Inspiracija za ovaj strip bila je knjiga No Logo, autorice Naomi Klein, koja govori o tome kako je moć brendova rasla od 1980-ih i kako su tvrtke naglašavale imidž svoga branda umjesto stvarnih proizvoda. No Logo pokazuje kako je ova strategija utjecala na zaposlenike u industrijskom i nerazvijenom svijetu.
Gledajući slike iz Bangladeša i drugih zemalja u kojima se nalazi masovna proizvodnja odjeće, ne smijemo zažmiriti na uvjete života i rada ovih ljudi, štetu koju ova masovna proizvodnja nanosi našem planetu, zbog čega je iznimno je važno educirati mlade, posebice tinejdžere, o tome što zapravo stoji iza riječi “brend”, zatim osvijestiti ih o šteti, na različitim razinama, okolišu i društvu zbog velike konzumizacije odjeće te na kraju osvijestiti ih što oni sami mogu učiniti i koje navike promijeniti kako bi smanjili svoj osobni ekološki otisak na našem planetu.

Strip o kojemu je riječ možete preuzeti ovdje.


M(U)ALI RJEČNIK MURTERSKOG DIJALEKTA
Izdavač

Udruga Argonauta, 2022.

Ova publikacija izdana je u sklopu projekta eMUlzija – energija mladih u lokalnoj zajednici, a predstavlja jedan od načina održivosti i očuvanja kulturne baštine mjesta Murtera.

U njemu se nalaze stare murterske riječi prevedene na standardni hrvatski jezik, a onda i na engleski kako bi na taj način doprinijeli do još više zaljubljenika u tradiciju i kulturnu baštinu. Dovoljno je kratak da se može čitati s lakoćom, a opet dovoljno opširan da predstavi bar djelić ovog područja. 

Uživajte! 🙂


EKO SRIJEDE 2022
Izdavač

Jedan od planova za ljeto 2022. bile su opet naše eko-srijede! Glavni cilj ovih radionica inače, a i sada, bio je podignuti svijest naših mališana o recikliranju, zaštićenim vrstama u moru, očuvanju okoliša…, a kako bi taj cilj i ostvarili koristili smo neformalne metode učenja potičući ih na kreativno, ali i kritičko razmišljanje o navedenim temama.

Ovaj e-priručnik sadrži opis 6 kreativnih radionica za djecu koje smo radili ovo ljeto, a namijenjene su djeci od 5 do 8 godina.

Ovim putem pozivamo na korištenje svih koji rade s djecom predškolskog uzrasta, a žele zajedno s njima istraživati ekološke teme.

Sretno! 🙂


ZaVRTimo krug promjena
Izdavač

U okviru provedbe projekta “ZaVRTimo krug promjena“ (nositelj:LAG More 249, partneri: Argonauta, Muzej Grada Šibenika, OŠ Čista Velika) tiskana je brošura kroz koju možete izračunati svoj ekološki otisak, saznati što predstavlja koncept 3R, dešifrirati poruku, riješiti križaljku, naučiti zašto ne trebamo kupovati nepotrebne stvari… A kako izraditi eko hranilicu za ptičice, hotel za kukce… provjerite klikom na link i preuzmite brošuru!

Brošura ZaVRTimo krug promjena

Passport of Strawberries
Izdavač

Passport of Strawberries

Passport of Smartphone
Izdavač

Passport of Smartphone

Looking back – Moving forward
Izdavač

E-booklet_Looking back-Moving forward!

Kalendar Plave Eko-patrole 2022.
Izdavač

Kalendar Plave Eko-patrole za 2022. godinu nastao je kao rezultat aktivnosti u kojima su djeca-patrolaši sudjelovali u okviru Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole. Riječ je o interaktivnom kalendaru koji sadrži fotografije i učeničke radove djece-patrolaša, ekološke datume i zanimljivosti o pojedinim eko-datumima, a kao posebno obilježje su motivirajući citati patrolaša i slavnih osoba. Kalendar je interaktivan i sadrži QR kodove koji vode na neko zanimljivo otkriće i priču. Udruga Argonauta potiče sve zainteresirane da preuzmu kalendar kako bi ih podsjetio na ekološki značajne datume i potakao na njihovo obilježavanje. 

Kalendar Plave Eko-patrole 2022.

E-booklet: Say NO to plastic future
Izdavač

Argonauta, 2021.

Ova e-brošura sadrži rezultate razmjene mladih “Say NO to plastic future” koja se održala u Šibeniku od 14.7.2021 do 22.7.2021. Tijekom ovog iskustva 42 sudionika iz Hrvatska, Mađarske, Latvije, Srbije, Španjolske i Portugala je razmjenilo znanje, iskustvo i stajališta na temu zaštite okoliša i stvaranje i “zelenije” budućnosti.

E-booklet - Say NO to plastic future

Kalendar Plave Eko-patrole
Izdavač

Argonauta, 2021.

Kalendar Plave Eko-patrole rezultat je aktivnosti u kojima su djeca-patrolaši sudjelovali u okviru Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole. Riječ je o interaktivnom kalendaru koji sadrži fotografije i učeničke radove djece-patrolaša, ekološke datume i zanimljivosti o pojedinim eko-datumima, a kao posebno obilježje jesu datumi rođendana patrolaša koji su sudjelovali u edukativnim radionicama. Kalendar je interaktivan i sadrži QR kodove koji vode na neko zanimljivo otkriće i priču te je dostupan za preuzimanje. Organizatori potiču sve zainteresirane da preuzmu kalendar kako bi ih podsjetio na ekološki značajne datume i potakao na njihovo obilježavanje.  

Kalendar-Plave-Eko-patrole-2021.(1)


Plava Eko-patrola – Priručnik za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj
Izdavač

Argonauta, 2021.

Plava Eko-patrola – priručnik za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj“ nastao je kao krajnji rezultat Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole provedene u sedam osnovnih škola Šibensko-kninske županije u periodu od prosinca 2019. do prosinca 2020. godine, a u sklopu projekta Plava Eko-patrola – vannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim lokalnim zajednicama Šibensko-kninske županije namijenjen osnovnim školama. Priručnik detaljno opisuje 8 modula (Koliko jako gazimo svoj planet?, Obnovljivi izvori energije, Hrana i održivost, eRRRRRRRiziraj se!, Zeleni bingo, Zajedno za čišći okoliš, Zar je more kiselo? i Putujuća izložba: Život jadranskih dubina) koji neformalnim metodama kroz različite teme proučavaju koncept održivosti i daju primjere za djelovanje po principima održivog razvoja. Cilj svih modula i pripadajućih edukativnih aktivnosti je potaknuti djecu na kritičko razmišljanje i otkrivanje uzročno-posljedičnih veza ljudskih aktivnosti i problema ekosustava u kojem živimo kako bi djeca usvajaju nove vrijednosti, znanja i vještine te oblikuju stavove koji će ih usmjeriti ka održivom stilu života i djelovanju po principima održivog razvoja te rješavanju izazova budućnosti koji nam još uvijek nisu poznati. Aktivnosti Plave Eko-patrole stavljaju naglasak na djecu kao glavne inicijatore promjena i glavne karike koje povezuju različite članove lokalne zajednice u promoviranju održivog razvoja i koncepta „misli globalno, djeluj lokalno“

1.Modul-Prilozi
2.Modul-Prilozi
3.Modul-Prilozi
4.Modul-Prilozi
5.Modul-Prilozi
6.Modul-Prilozi
7.Modul-Prilozi

8.Modul-Prilozi
Prirucnik-Plava-Eko-patrola

Murterski haiku
Izdavač

Udruga Argonauta, 2020.

U listopadu 2020., u sklopu projekta DC Jedro, sa šestim razredima OŠ Murterski škoji naša je udruga održala radionice pisanja haiku poezije. Radove učenika sakupili smo u publikaciju kako bi ostali trajno zapisani i kako bi svjedočili o pjesničkim talentima koji se kriju u našim mladim sumještanima. Nadamo se da ćete uživati u murterskoj haiku poeziji bar onoliko koliko smo i mi stvarajući ovu publikaciju.

Radovi učenika OŠ Murterki škoji, listopad, 2020. (1)

E-MANUAL SEA BIODIVERSITY FOR KIDS IN SPANISH
Izdavač

Argonauta, 2016. (Spanish Language Version)

E-manual “Sea Biodiversity for Kids” is an open environmental education resource that provides a range of suggestions for teaching sea biodiversity topics to children age 5 to 8 years old.

E-manual-Sea-Biodiversity-for-Kids-in-Spanish

ACTION RE-LOADED_E-BOOKLET
Izdavač

This e-booklet is the product of the workshops that participants of the Youth Exchange designed for the pupils of the primary school in Murter.
It consists of 21 games that can be used in non-formal education of
children related to the recycling and environmental protection.

Action-Re-loaded_e-booklet

E-MANUAL LET’S DO IT! BLUE CAMPAIGN
Izdavač

Let’s do it! Blue campaigns were created and implemented in Murter, Croatia during the Youth exchange „Youth 4 C – Youth for Marine Environment“. This e-manual contains practical information how to plan Blue camping, what to take care of, and it gives ideas to brainstorm.

e-manual-Lets-do-it-Blue-Campaign_compressed

E-MANUAL ECO-PATROL_3RD EDITION
Izdavač

This is an open resource E-manual for non-formal environmental education – 3rd edition is created as an out-of-school activities review targeted at students of primary school (age 10 to 14 in Croatia), with the goal of raising environmental awareness and love for the nature.

E-manual-Eco-patrol_3rd-edition_compressed


SCIENCE IN NATURE E-BOOKLET
Izdavač

This e-booklet contain 2 workshops, which have been implemented inside
the project Sea is Life 7, as part of a volunteer personal project. This project
was supported by Udruga Argonauta and took place in the School of Murter
Island, Croatia but also in a primary school of Zadar.

Science-in-Nature-e-booklet

Plavi priručnik
Izdavač

“Plavi priručnik” rezultat je “Plavog projekta- doprinos razvoju programa DKU na VFSZ” sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda. Priručnik obuhvaća teorijske odrednice društveno korisnog učenja, postupak pripreme i provedbe studentskih DKU projekata, rezultate provedenih projekata te smjernice za uvođenje i provedbu DKU projekata u visokoškolsko obrazovanje. Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost udruge Argonauta.

PlaviPrirucnikWEB

Edukativne radionice s Eko srijeda
Izdavač

Glavni cilj ovih radionica je kreativno izražavanje djece kroz ponovnu upotrebu odbačenih predmeta, pritom pazeći na naš ekološki otisak. Teme „Eko srijede“ mijenjaju se iz tjedna u tjedan kako bi djecu, kroz igru i neformalne metode učenja potaknuli na kreativno i kritičko razmišljanje o našoj borbi s otpadom i umjetnim materijalima.

Radionice sa ljetnih Eko srijeda

BOOKLET_RECYCLE&REUSE
Izdavač

Argonauta, 2018.

Booklet_RecycleReuse

NEWSLETTER THE GLUE PROJECT
Izdavač

Argonauta, 2017.

This Newsletter is a result of youth exchange project Invest in young people The GLUE project that was implemented from 28th September till 8th October 2017 in Murter – Croatia, gathering 40 youngsters from 6 European countries.

Newsletter-The-GLUE-project

E-BOOKLET SAVE OUR SEAS
Izdavač

Argonauta, 2017. (English Language Version)

The following e-booklet is meant to serve as open-source material to youth trainers/youth workers and other educators to use when including current
environmental topics into their projects and workshops.

E-booklet-Save-Our-Seas

E-MANUAL ECO-PATROL 2ND EDITION
Izdavač

Argonauta, 2017.

This is an open resource E-manual for non-formal environmental education – 2nd edition is created as an out-of-school activities review targeted at students of primary school (age 10 to 14 in Croatia), with the goal of raising
environmental awareness and love for the nature.

E-manual-Eco-patrol-2nd-edition


E-MANUAL ECO-PATROL 1ST EDITION
Izdavač

Argonauta, 2016.

This is an open resource E-manual for non-formal environmental education – 1st edition is created as an out-of-school activities review targeted at students of primary school (age 10 to 14 in Croatia), with the goal of raising environmental awareness and love for the nature.

E-manual-Eco-patrol-1st-Edition

E-MANUAL SEA BIODIVERSITY FOR KIDS IN POLISH
Izdavač

Argonauta, 2016. (Polish Language Version)

E-manual “Sea Biodiversity for Kids” is an open environmental education resource that provides a range of suggestions for teaching sea biodiversity topics to children age 5 to 8 years old.


Katalog
Izdavač

Argonauta, 2015.

Katalog edukativnih materijala i suvenira udruge Argonauta – prolistajte, odaberite i naručite – te svojom kupnjom potpomognite naš rad i zaštitu prirode i okoliša u Šibensko-kninskoj županiji.

katalog

AKCIJSKI PLAN ODRŽIVOG KORIŠTENJA RESURSA MURTERSKOG KRAJA (VRANA-MURTER-KORNATI)
Izdavač

Ozivi-Odrzi-Otok-2016-04

Akcijski plan održivog korištenja resursa murterske regije
Izdavač

Udruga Argonauta, 2016.


Slikovnica Priča o Leonardu
Izdavač

Udruga Argonauta, 2013.

Ova edukativna slikovnica iz ciklusa “Čudesni svijet Kornatskog otočja” prati put malene kornjače Leonarda od grčkih pješčanih plaža do Kornatskog otočja, gdje kroz njegove zgode i nezgode, djeca uče o ovoj zaštičenoj morskoj vrsti! Zaplivajte s Leonardom – morskom kornjačom i junakom naše slikovnice!


SLIKOVNICA LEONARDO I PRIJATELJI
Izdavač

Udruga Argonauta, 2013.

Pratite Leonarda u novoj poučnoj pustolovini!

slikovnica-Leonardo-i-prijatelji

Slikovnica Bepo i kantica
Izdavač

Udruga Argonauta, 2012; ISBN: 123456

Edukativna slikovnica koja kroz neobičnu priču prijateljstva između ribice Bepa i odbačene Kantice uči djecu o morskim bićima i štetnosti otpada bačenog u more.

slikovnica-Bepo-korica

Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island